Veganske alternativer til soya.

Debatten om soya er bra for menneskekroppen er delt, noen påstår at soya er «ren gift» for mennesker, andre mener at økologisk soya er 100% helsemat. Jeg skal ikke ta debatten her og nå, men vil heller legge fokus på at det finnes produkter (og oppskrifter) som er vegansk og uten soya! Disse produktene er f.eks basert på havre, ris, nøtter og kokos.

I Norge har vi desverre ikke et like bredt og utfyllende utvalg på ferdige produkter som i andre land, men jeg velger å ta det med likevel :)

Oatly, basert på havre, på oversikten er det lett å se at Sverige har et bedre utvalg. Man kan lage melk selv med rent vann, nøtter/frø, evt ferske dadler/annen søtning som agave, ekte vanilje og en nøttemelkspose, av forskjellige merker finnes det: Alpro, Provamel, GoGreen, Rice Dream, Ecomil, Rice & Rice og Isola Bio. Fløten man finner i butikken er som oftest basert på havre og ris. Det finnes også iskaffe som er basert på mandelmelk, Califia Farms og Hanfmilch som er basert på hampmelk.

 Et annet kjent merke er So Delicious, som både har produkter laget på mandel og kokos. Andre merker som bruker kokos er Coconut Bliss, CoYo og Zen Zen. Yoghurt er er også å finne hos de to første merkene, og så har man Amande og Almond Dream som er basert på mandel og Genuto som er basert på nøtter men som skriver på nettsiden «There is no soy in Genuto. It is listed as an allergen because our probiotic is grown on a soy medium.»

Et annet merke er NogurtFørste gang jeg leste om soyafri vegansk yoghurt var her, og jeg husker godt at jeg synes at slikt virket meget eksotisk og spennende :) På den tiden hadde jeg knapt smakt på vegansk yoghurt engang! Man kan lage yoghurt selv, men da trenger man de riktige ingredienser for å få ønsket resultat, som «aktiv bakteriekultur» som Jarrow, Now Foods og denne, det finnes en variant som også er raw og økologisk. Eller hva med en yoghurt maskin? Som vist her. Vegansk smør uten soya, som Earth Balance som har soyafritt smør og kokos margarin og Pure. E.B har også majones (blå orginal og oliven varianten er soyafri) og  Merket Follow Your Heart har denne.

«Condensed milk», er lett å lage med kokosmelk, som vist her: Brown sugar condensed milk og no-cook, dairy-free. Andre oppksirfter: her, her og her.

Når det kommer til ost, finnes det også alternativer der ute, som Daiya, Ste Martaen, Followyourheart, Go Veggie og Vegusto, Heidi Ho, Cheezly har også en soyafri ost.

 Det finnes også nøtteost på markedet, som Dr Cow, Punk Rawk, Treeline Cheese, Nutty Cow, Kite Hil, og Chamberslane.

Nøtteost kan man lage selv, oppskrifter finnes det i flere varianter på nett og i veganske kokebøker, f.eks har The Complete Guide to Vegan Food Substitutions, noen fine oppskrifter på nøtteost. Den norske kokeboken Værsågod spis har også flere oppskrifter basert på nøtter og frø. Her er en oppskrift på en enkel mandelost, nøtteost med pepper, eller denne varianten. Nøtteost basert på macadamiacashew og valnøtter. Eller bare prøve å google etter nøtteost som her ;) De aller fleste veganske kokebøker har noen oppskrifter som er soyafri, f.eks nøttekrem eller nøtteost. Wayfare har en type rømme uten soya og gluten. Og man kan lage soyafri rømme, som dette og jeg fant noen lignende oppskrifter her og her. Jeg fant også noen oppskrifter på vegansk og soyafri kremost naturell, her, her og her. Eller hva med soyafri kremtopping til cupcake? Eller kokoskrem som her og her. Vegansk ostekake uten soya, eller hva med «Green Goddess salad dressing? Mimic Creme er basert på nøtter, og har fløte til vanlig matlaging og kaffe, samt en variant som skal brukes til hjemmelaget iskrem!  Men hva med tofu?

Soya fri tofu! Fant også oppskrifter på hjemmelaget variant her, her og her og enda en her.

(Hurra for soyafri tofu!)

Andre produkter: Pig out og Coconut Bacon. De fleste typer rå sjokolade er vegansk og uten soya, denne nettbutikken har flere sorter. Sunflower lecithin. Rawtella. Cocomels. Hail Merry. Raw Health. Lulu’s Chocolate. Quorn. Gott i Maten. Rawr. Soyatoo. Booja-Booja. Pacific Natural Foods. Peanøttsmør/nøttesmør, Santa Cruz Organic ,Sunland og Peanut Butter & Co. Artisana

Andre forslag: Brunost uten kumelk, man kan jo bruke havrefløte og soyafritt smør evt smaksnøytral kokosolje/annen olje?  Fast cashewost. Agar pudding. Gresk yoghurt. (mer om å lage yoghurt her og her) Hjemmelaget iskrem uten kumelk, sukker, gluten og soya? Her finner du noen gode tips og triks. Smoothie med banan og sjokolade? Gresk yoghurt. Tempeh.

Måltidserstatter/Smoothie mix mmVega.

DHA & EPA: NuTru O-Mega-Zen3. Sanbrie.

Multivitamin: Deva, Omnivegan, Veg1, Seven Seas, Vitashine.

(De aller fleste veganske multivitamin er uten soya, sjekk innhold)

Jerntilskudd: Jern Optimal. Jernsaft .Deva.

Andre tilskudd: b12.

(ps: Alle sorter Deva tilskudd skal være uten soya)

Proteintilskudd: Sunwarrior og Green Foods. Amazing Grass. Risproteinpulver her, her og her.

Rawr. Bodylogix Vegan protein. PlantFusion. Epic Protein

Andre varianter:

Les mer om vegansk og soyafri mat her, her og gluten free,soy free,vegan.

Jeg har ikke testet alle disse produktene eller oppskriftene, men mitt poeng er, det finnes vegansk mat og produkter som også er uten soya :o) Ps: Ut i fra informasjonen jeg har gått igjennom per dags dato, skal disse produktene være vegansk og soyafri, i tilfelle feil blir oppdaget senere)

(Vegansk og soyafri burger basert på ris)

Jeg kunne sikkert skrevet mer, men den som leter finner ;)

4 thoughts on “Veganske alternativer til soya.

  1. Veldig fint :-)

    Det er rart hvordan mange tror at «alle veganere lever bare på soya». Det stemmer jo ikke i det hele tatt.

  2. Flott oversikt! :) Det har endelig begynt å komme flere veganske alternativer i matbutikkene, men det hjelper lite når de fleste er soya-baserte, og vi har en soya-allergiker i hus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *